nedjelja, 26. travnja 2009.

Divlji luk

Krenula sam uz potok te osjetih napad snažnog mirisa. Tad shvatim da je kraj mene polje divljeg luka. Ova biljka je čista jer raste na zdravom terenu - prirodan nekultivirani prostor. I kad gledam kuharice našlo bi se dosta načina za upotrebu i pripremu.

Osim divlji luk, ovdje se koristi naziv lukovo veselje, dok postoje još službenih naziva šumski luk, sremuš, crijemuš ili medvjeđi luk.

Malo sam pogledala po netu i eto što veli cvijet.info o toj biljci:

Osnovna ljekovita svojstva su mu :
- smiruje i liječi kašalj
- jača srce i oslabljeni srčani mišić
- štiti kao preventiva od infarkta
- usporava i liječi aterosklerozu krvnih žila, širi ih i
- smanjuje visoki krvni tlak
- poboljšava apetit, otklanja probavne smetnje
- smiruje upalu sluznice želuca, otklanja nadutost i plinove
- omogućuje bolje izlučivanje žuči, koristi jetri,
- potiče na rad bubrege, smiruje upale mokraćnog mjehura i njegove upale,
- djeluje ljekovito na maternicu
- sprečava i liječi osteoporozu, smanjuje bolove kod artritisa i reume.
- odlično sredstvo kao kupka za nadraženu kožu, ekceme, dermatitisa, modrica, hematoma i rana.

Listovi medvjeđeg luka mogu se upotrijebiti kao zdravi dodatak salatama ili varivima, jer su mirisom i okusom nalik na češnjak. To vrijedi i za lukovice, koje su bjelkaste i 2-5 cm dugačke, a kao vrlo pikantan začin mogu poslužiti i nedozreli plodovi, koji se na biljci javljaju tijekom ljeta. U proljeće je ovaj luk najbolji lijek koji čisti krv, žuč i jetra od zimskih proizvoda sagorijevanja.

Ošamućena medicinskim djelovanjem i snagom mirisa ove biljke donosim vam polje zdravlja

3 komentara: