četvrtak, 16. travnja 2009.

Priroda hrani i liječi!

Veliki sam ljubitelj prirode i sama sam dio nje. Kažu: "U prirodi čovjek hrani i dušu i tijelo!"

Ove godine sam odlučila puno toga uzeti iz prirode i koristiti u svakodnevnom životu. Jedna od izvrsnosti prirode je maslačak koji prekriva veliki dio mog vidokruga pošto živim na periferiji grada i daleko od industrijske zone - ja ga i koristim. Do sada smo jeli salatu od te lijepe biljke, a večeras radim i tzv. med od maslačka. Od svih tekstova o maslačku najviše mi se svidio ovaj pa sam ga prenijela na svoj blog.

MASLAČAK (TARAXACUM OFFICINALE)

Maslačak je svima dobro poznata biljka, vrlo raširena u prirodi. Korijen, a i ostali dijelovi biljke, sadrže bijeli mliječni sok gorkog okusa. Cvjetne su glavice prekrasne žute boje, a prelaze u sjeme – svijetle lampionima slične tvorevine koje raznosi vjetar, a i djeca rado pušu u taj zanimljiv i lijep Božji dar. Cvjeta od ožujka do svibnja, a ubraja se u naše najraširenije korove i livadne biljke (kao i kopriva). Od ljekovitih tvari sadrži gorke tvari (seskviterpenske laktone), mnogo kalija u nadzemnom dijelu, smole, treslovine, eterično ulje te 40 posto inulina u korijenu. Listovi sadrže 16 do 18 posto C vitamina, karotina, oko tri posto željeza, dakle više od špinata. Najbolje je brati nadzemni dio maslačka u proljeće, prije cvatnje, jer tada sadrži najviše djelotvornih tvari, a najmanje gorčine. Korijen se iz istih razloga sabire u jesen. Čovjeka maslačak upravo pomlađuje i treba ga kušati u svim oblicima: kao čaj, tinkture biljne kapi, prašak-pulvis, ljekovito vino, sirov i kuhan. Maslačak se uspješno koristi u prehrani. Mladi listovi u proljeće ukusna su i zdrava osvježavajuća salata, a mogu se i skuhati kao varivo. Da bi se uklonila gorčina, mlade rozete treba ostaviti u vodi preko noći. Pojačava lučenje žuči, djeluje kao diuretik te pojačava rad bubrega odvajajući višak tekućine iz organizma. To se djelovanje može primijeniti i u uživanju salate. Potiče metabolizam i rad stanica jetre i gušterače. Maslačkov čaj trebaju piti dijabetičari, a preporučuje se i svakog dana sažvakati pet do deset šupljih stapki. Čaj pomaže u terapiji slabokrvnosti, gihta, reume, neredovite mjesečnice i žučnih kamenaca.

PRIPREMA ČAJA (najčešće od suhog usitnjenog korijena): Žlicu korijena stavite u 2 dl vode, kuhajte na laganoj vatri nekoliko minuta, procijedite nakon 15 minuta. Pijte tijekom dana nezaslađeno ili, još bolje, zaslađeno domaćim medom. Taj čaj pročišćava organizam, pomaže kod degeneracije hrskavice, potiče znojenje. Vrlo je pogodan za proljetno i jesensko čišćenje organizma od toksina.Pomaže i u borbi protiv debljine i celulita ako se redovito pije.

PRIPREMA SIRUPA (MED): Četiri pregršti svježih cvjetova maslačka prelijte s dvije litre kipuće vode i prokuhajte. Procijedite, protisnite cvjetove da se iz njih iskoristi sav ljekoviti sok i u još toplo dodajte 1,5 kg šećera (odgovarajućeg sladila) i sok od limuna. Ukuhajte na laganoj vatri dok se sirup, tj. med, ne zgusne. Sipajte u staklene bočice. To je izuzetno ljekovit pripravak koji jača i pročišćava organizam, regulira probavu i jača apetit. Uzimajte po jednu žlicu toga pripravka prije svakog obroka. Nakon svake uporabe staklenku dobro zatvorite.

OPREZ – TOKSIČNOST: Treba upozoriti da maslačak nije sasvim neotrovan. Korijen i stabljika sadrže gorku tvar taraksacin, koja djeluje diuretički, a može izazvati proljev i smetnje u srčanom ritmu. No vidljivi znakovi trovanja nastupaju ako se konzumira u velikim količinama, osobito stariji dijelovi biljke.
MLADI LISTOVI POTPUNO SU BEZOPASNI!
(Pripremila Tatjana Milovanović)

Jučer sam sakupila 500 cvjetova i stavila u vodu da se namače 24 sata i sada kuham. Za "med" je potrebno po mom receptu: 500 cvjetova maslačka - 3 l vode - 4 limuna - 4 naranđe - 2 vanili šećera i 3 kg šećera.


1 komentar:

  1. Hvala ti što sa nama dijeliš tvoja bogata saznanja. Vikend koji nam dolazi baš je pravo vrijeme da odemo u prirodu i da pokupimo cvjetove maslačka.
    LP
    Phoenix

    OdgovoriIzbriši