ponedjeljak, 23. ožujka 2009.

Brzina šivanja!

"Dopada ti se ova blještava, vrijedna stvarčica?" - zapitala sam se iako svjesna da je stroj star 25 godina. Moja poveznica sa prošlošću, a osim toga ovo je stvarno moja stvar. Ne postoji nitko u mom domu tko bi htio taknuti stroj za šivanje! To je tehničko dostignuće za koje ne postoji lista čekanja i raspored korištenja kao što je to bio slučaj sa kompjutorom. I nakon 25 godina ostala je lijepa sjajna, na kilometar se vidi da nije baš previše korištena pa i nije se imala od čega pohabati. Uz svaki šivači stroj postoji i priručnik. Imam dosta prijateljica koje su ili izgubile priručnik ili ga nikada nisu ni imale jer su u pitanju i starije strojne ljepotice. I svi strojevi ma koliko bili stari imaju isti princip udjevanja konca, pa špulica konca koja se stavlja dolje.... I kad se sve postavi, stisneš pedalu, a ono igla pojuri u neočekivanom smjeru i pitanje se nameće: "A što sve to meni treba?" a do malo prije sam bila vesela osoba

I mnogi nakon par pokušaja shvate da im rad ne krasi besprijekorno uredan ravan štep, a to znači da nije posao za njih.... Našla sam prijateljicu koja isto tako pijano prišiva konac na tkaninu. Ipak bi trebalo malo više vježbati - ako nju ne obeshrabruje taj krivudavi šav... možda bi bilo dobro saznati nešto više o šivanju. Jednog dana kad se probudim, sjednem za stroj možda sama od sebe počnem ravno šivati. Možda postoji neka formula, kao što sam u osnovnoj školi stavljala knjigu pod jastuk da bi bila sigurna kako ću ujutro znati pjesmicu!

Kad se uđe u trgovinu sa onim silnim stvarčicama za šivanje postoje mnoge police - a tek samo koliko vrsta konaca. Prve informacije o kojima se mora voditi računa su debljina tj. vrsta materijala koji želimo šivati jer o tome ovisi koju debljinu konca kupujemo i koju ćemo iglu staviti na stroj. Meni je na stroju uglavnom igla oznake 80 i uvijek ih imam u rezervi više komada, a tanje i deblje vrlo rijetko koristim. Ako se pravilno izaberu svi potrebni elementi, te uštima napetost gornjeg i donjeg konca - šav će svakako biti pravilan. U mom priručniku postoji lijepa tablica koja je Zakon! Tu su tri najvažnije stvari u šivanju 1. vrsta tkanine; 2. konac vrsta i broj; 3. igle.

Dvije večeri provodim prešivajuči đepove, šivajući vitražice, na suknjama i hlačama uvijek se nađe neki puknuti šav. Ma nije uvijek potrebno znati savršeno šivati - dovoljno je nekada samo prošiti 10, 20 ili 30 cm da bi neki odjevni predmet bio sasvim OK mada bi osobno željela da sve koje požele postanu Beate !!

Broj komentara: 5:

  1. hahahahaha...divno draga moja.Ovaj blog meni postaje redovno štivo i sve sto napišeš je super...stvarno...Kako lijepo pišeš o običnoj stvari...o nečemu o čemu čovjek i ne razmišlja, a ti imaš priču...Bravooooooo

    OdgovoriIzbriši
  2. Ha ha, draga pa ti brže čitaš nego što ja pišem. Morat ću na neki dodatni tečaj daktilografije da se ubrzam. Hvala Ti i svako dobro!

    OdgovoriIzbriši
  3. Slazem se sa Phoenix. I to je dar!

    OdgovoriIzbriši
  4. Evo,upravo sada sam se prijavila u sledbenike ovog bloga.Do bloga sam došla preko Phoenix i oduševila se.Vidim tu još neke svoje drugarice i znam da sam "na pravom mestu"
    Moram da ti kažem da je tvoja šivaća mašina "prava devojčica" u poredjenju sa mojom Slavicom.
    Prezime im je isto(Bagat) ali je moja malčice mladja od mene,a neka ostane tajna koliko je meni godina.
    Da,i nije baš tako sjajna i lepa kao tvoja.Šta ćeš,vreme i rad su učinili svoje.Šalim se.Odlična je ona ali bih mogla baš malo da je "okupam" i podmažem.Uputstvo još imam kao i sve delove.Samo joj je lampica pregorela pa moram da nabavim novu.
    Mnogo sam se raspisala a ovo je trebao da bude samo KOMENTAR.
    Izvini,zanela sam se.
    POZDRAV

    OdgovoriIzbriši
  5. Štovana lahesa, drago mi je da cemo se upoznati kroz naše radove, a što se tiće komentara i ja nisam lijena na tipkanju pa moji komentari isto bivaju dugi - a ovo je jedino mjesto gdje si možemo izmijeniti misli. Pošto sve čuvaš od svoje Slavice vjerujem da ju čuvaš s ljubavlju. Lijepi pozdrav!

    OdgovoriIzbriši