subota, 7. ožujka 2009.

Novo doba - stare planete Zemlje

Trenutno sam u nekoj fazi kad u večernjim satima uz televizor sjedim sa iglom i koncem i razmišljam o prošlim vremenima. Tako sam dospjela i do starih slika i vidim u obiteljskom albumu ljudi dolaze i prolaze, vremena se mijenjaju, a sve ostaje isto. Odlučila sam pisati o šivanju. Ima dosta toga što mogu reči drugima, a osim toga to je jedini put za dalji razvoj - što se više udubiš u temu - dolaziš uz pomoć drugih do divnih ideja, rješenja i znanja. Nekako mi se čini da je znanje duhovna disciplina - što ga više daješ - to ga više primaš, u doba interneta pogotovo! Događaj da na google-u natrčim na stranice teksta kojima se tješim, uzročio je da svoj rad i šivanje ostavljam za drugo pisanje...

Stare hrvatske kronike bilježe da je 18. stoljeće bilo razdoblje ratova, gladi, kuge i klimatskih anomalija. Uistinu, 1700-e bile su godine obilježene teškoćama, ne samo s obzirom na osnovne uvjeta ljudskog zdravlja i preživljavanja. Što se tiče ratova, nije postojalo desetljeće bez manje ili više katastrofalnih vojnih sukoba. Duge snježne zime slijedile su jedna drugu kratko prekinute samo malo blažim vremenskim razdobljima. I poljoprivreda i stočarstvo bili su pod negativnim utjecajem ne samo hladnih zima već i kišovitih ili sušnih ljeta. Posljedice takvih loših vremenskih uvjeta bile su loša žetva, oskudica hrane i nerijetko glad. Uz to nekoliko je puta kuga... opustošila sela i gradove. Niz katastrofa obično je trajao tri godine, međutim, ponavljanjem tih trogodišnjih nizova katastrofa situacija je bila nepodnošljiva. Najgore je bilo u razdoblju od 1779. do 1780. te 1784./85. Između ta dva razdoblja došlo je do erupcije islandskog vulkana Lakija... ...Ciklus nevolja započeo je propašću žetve uzrokovanom sušom 1779. godine. Sljedeće dvije godine nisu bile nimalo bolje te je situacija postala očajnom, a glad je postala općom pojavom. Iako nije zabilježen točan broj sudeći prema sačuvanim spisima, procijenjeno je da je od gladi umrlo 20 000 osoba. (ovo je iz izvornog znanstvenog članka - Krešimira Kužić)

U mojem uvodnom tekstu o šivanju počela sam sa 1900 i neke, a sad vidim godine idu, ali malo se stvari mijenja u ljudskim trpljenjima ili možda puno toga!? Kreativnim stvaraocima je jednostavnije živjeti - u svakom vremenu nađu smisao i motivaciju. Tko me i malo pozna vidio je da nisam lijena pisati zato su moji tekstovi za one koji imaju vremena. Kreativan rad traži više, osim vremena glavno oružje i oruđe su znanje, htjenje i moć.

2 komentara:

  1. Draga Komar, jako lijep blog! Samo nastavi u ovom stilu. Rado cu te citati :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Nisam ja tebe bez razloga nagovarala da pišeš blog.Svako malo vratim se pa pročitam i otkrijem neku novu misao...tako stvarnu i tako životnu.
    Malo sam ovih dana bezvoljna, i sve nekako traljavo obavljam.Nadam se da će ubuduće biti bolje i da će moji komentari biti kvalitetniji.
    kiss

    OdgovoriIzbriši