nedjelja, 24. svibnja 2009.

Sirup od cvjetova bazge


Glavni razlog zbog kojeg sam otišla iz grada u prigrađe je to da imam otvorenog prostora i zraka u mom kreativnom radu. Kad se u tiffany tehnici lota, lotanjem se razvija dosta teški miris i ako se radi u zatvorenom prostoru vrlo je teško ili nemoguće dugo raditi.

Dolaskom u zelenilo - zakazala sam. Prosto sam očarana prirodom i onim što mi ona daje. Još uvijek svoje slobodno vrijeme previše provodim u prirodi, ali sigurno će se to promijeniti. Ovaj puta veselje mi je dala bazga!

Sok od bazge
40 cvjetova bazge
5 l vode
3,5 kg šećera
50 g limunske kiseline

Potpuno bijele, svježe cvjetove bazge sam ubrala tamo gdje nema prašine. Prelila sam hladnom vodom i ostavila da odstoji 24 sata. Drugi dan sam procijedila kroz gazu sok i dodala šećer, zagrijala uz miješanje dok se šećer ne rastopi i čim uzavre maknula sam s vatre. Dodala sam limunsku kiselinu promiješala i ulila u vruče boce koje sam sterilizirala u pečnici. Sin misli da bi trebala raditi sok sa smeđim šećerom, ali opet nisam... :)

4 komentara:

  1. Ovo mi je jedan od najdražih sokova...Ali nisam sigurna da ću stići napraviti...Moram malo dalje iz grada otići jer u ovoj mojoj kotlini cvjetova bazge nema ili ima ali su pocrnili od izduvnih gasova...
    LP
    Phoenix

    OdgovoriIzbriši
  2. :) pošto mi imamo bazgu - iza kuće preko potoka, na mjestu gdje se prostiru polja i šume - dogovorit ćemo se za drugu godinu oko nje!

    OdgovoriIzbriši
  3. Važi...srce si kao i uvijek.
    kiss
    Phoenix

    OdgovoriIzbriši
  4. Sok od bazge! Moj najdrazi! Jedina bazga u mom rodnom mjestu bila je kraj moje skole. Ovi cvjetovi na slici podsjecaju me na te skolske dane, i to najljepse,kad se blizi kraj skolske godine...uh...davno je to bilo...
    Uvijek mi je osvjezenje prosetati po tvom blogu, draga KOmar. Oprosti sto nisam bas revna u komentarima...jednostavno ne stignem...a trebala bi.

    OdgovoriIzbriši