nedjelja, 19. travnja 2009.

Tiffany kao hobby


Radovi u tiffany tehnici su ono što me oduševljava. Njihova ljepota se ne mijenja s vremenom. Jednom napravljem predmet ima trajnu vrijednost i to je razlog zbog kojeg sam krenula tim vodama. Volim stvarati ono što će kroz duži niz godina ostati onako kako sam ja zamislila. U tiffany tehnici jedino može biti sve po mom - što u dnevnom, poslovnom i obiteljskom životu mi nije uspjelo :).

Da bi se krenulo u rad sa staklom (iako tiffany tehnika dozvoljava da se radi i sa drugim materijalima) potrebno je blago rečeno uložiti nešto novaca u početak. Tako sam ja prvo uložila u tečaj! Mnogi se pitaju da li je tečaj skup, gdje se može ići na tečaj i koliko košta? Platila sam tjedan dana prije početka tečaja cijeli iznos u gotovini i tako sam dobila popust od 500 kn. I svatko tko misli krenuti na tečaj vidjevši moju priču shvatit će da je prošao dosta jeftinije od mene:


Na ovoj rukom pisanoj potvrdi prekrila sam svoje prezime i JMBG primatelja novaca. Osim osnovnog vježbanja - tečaj mi je donio veliko saznanje - koliko je znanje vrijedno. Na svako moje pitanje o radu dobivala sam odgovor: "Ovo je tema naprednog tečaja, pa kad uplatiš napredni tečaj pričat ćemo o tome." To je moja priča o tečaju.

Osim tečaja potrebno je još "ponešto", a to sam skupljala par godina jer i to košta. Tko si želi ovo znanje nek prvo ode u dućan sa staklima i kad ih vidi kako su lijepa i skupa možda ga želja mine, ako ne onda je valjda predodređen da nastavi dalje....

Stvari koje su obavezne za rad:

- stroj za brušenje stakla

- zaštitne naočale

- zaštitna maska

- lijepa skupa stakla debljine 3 mm (katedralno, opal ili dr.)

- brus za staklo (za ono što se nemože izbrusiti na stroju)

- nož za rezanje stakla

- kliješta za staklo

- bakrena folija tj. više vrsta...

- drveni štapić

- tekućina za lemljenje

- kositar

- lemilica za tiffany tehniku ili lemilica sa termostatom

- ako je ogledalo dio rada, zaštitni premaz za ogledala

- sredstvo za čišćenje stakla

- alkohol za čišćenje

- vodootporni flomaster (za tamna stakla bijeli za svjetla stakla crni)

- kist

- škare (za početak obične, ali postoje škare za tiffany)

- krpice

- spužvice

- za nacrte (ozbiljne) papir šeleshamer i paus papir sa alkoholnim flomasterom

i kad je sve gotovo još samo:

- tekućina za patiniranje i

- tekućina protiv oksidacije...


Broj komentara: 6:

  1. Svakako poučno...Drago mi je da si ovo postala...Zaista čovjek treba da dobro razmisli kad se upušta u nešto...Koliko vidim tu ima dosta toga što treba nabaviti, zatim naoružati se željom i voljom i još pripremiti dosta novca da se nauči. Znala sam da obuka nije jeftina.
    Ali je svaki komad koji se napravi pravo umjetničko djelo.
    LP
    Phoenix

    OdgovoriIzbriši
  2. Zelim Ti puno uspeha i srece, i verujem u Tebe!

    OdgovoriIzbriši
  3. Željela sam već jako dugo napisati nešto o tiffany tehnici (a sve se već reklo na netu) i eto konačno sam to i napravila.

    Sad je red da pokazujem slike svoga rada - pa tako se nadam da ce to biti u bliskoj budućnosti. Da mi se neka od vas pridruži u radu ovom tehnikom - nebi se bunila, a možda i bolje da ne - u vašoj izvrsnosti začas bi bile bolje od mene :) LP

    OdgovoriIzbriši
  4. mogle bi organizirati neki tečaj za nas koji neznamo za recimo cirka 500 kuna to bi bila prava stvar
    pozdrav željko

    OdgovoriIzbriši
  5. Mislim da oni iz časopisa Unikat imaju tečajeve tiffanija za 250 kn - tj. to su neke osnove s kojima ćeš sigurno znati jel ideš ili neideš dalje :)

    OdgovoriIzbriši