nedjelja, 31. svibnja 2009.

Liker od oraha


Jučer sam zadovoljna prošetala svojim vrtovima i zaključila da je odrađen dobar posao. Prvi vrt posatao nam je mali jer smo zaključili da su naše mogućnosti i puno veće pa da možemo raditi na večem izboru povrća i doprinosima. Ovo proljeće smo napravili privremenu ogradu i za drugi još veči vrt od prvog. Moje povrće se ne gnoji niti ne prihranjujem nikakvim kemikalijama na što dobim komentar od MM da je u susjedovom vrtu kasnije posađeno daleko veće od našeg.




Prolazeći kraj stabala oraha vidjela sam da je vrijeme misliti na liker od oraha - koji stoji jer nitko ne pije, ali mogu se pohvaliti da imam - koristimo za lijek ili na kraju poklonim nekom obožavatelju likera... :)

bome mi se smješe i višnje...

Liker od oraha

30 zelenih oraha
1 l šljivovice
1/2 kg šećera
1/4 l vode
1 naranča
štapić vanilije
4 klinčića
1/2 dag cimetove kore

Orahe naberemo početkom lipnja pa i do srpnja, operemo ih i narežemo na komadiće ili listiće (da nam ne pocrne prsti, radimo u gumenim rukavicama). Orahe stavimo u široku staklenku, prelijemo šljivovicom te u vodi kuhanim šećerom. Dodamo sok i tanko narezanu narančinu koru i ostale začine. Staklenku dobro zatvoriti i ostaviti stajali 4 - 5 tjedana na sunčanom prozoru. Nakon toga procijedimo kroz krpu i ulijemo u manje boce. Dobro začepimo i spremimo u polegnutom položaju na hladno mjesto.

To je moć običaja - nekad se radio u obitelji liker u kućnoj radinosti - pa nisam lijena ni ja. Drugi vikend sazrevaju višnje - još nisam odlučila što s njima.

Broj komentara: 7:

  1. evo ja napokon uspjela komentirati.... malo je kompliciranije, ali ok bitno je da sam skužila.....čini mi se super ovaj likerić koji praviš, blago tvojim gostima.....uz malo truda stvarno se svašta može lijepoga napraviti...hm, i ukusnoga...

    OdgovoriIzbriši
  2. Jelena, dobrodošla u moj svijet, tj. u našu zonu! I drago mi je da ti se sviđa liker.

    Danas kad ima toliko toga za kupiti i nije moderno raditi domaća pića i spremati namirnice i hranu. Nek je na čast svim ženama, mamama i bakama, koje su spravljale sve divne stvari kojih se rado sjećamo. Zbog sjećanja na njih i sama spremam ponešto! Ne iz istih razloga kao one, tada nije bilo u dućanima izbora danas su moji razlozi osobne prirode.

    Veseli me kad dođu unuk, snaha i sin pa me sin pita: "Mama imaš li još u zalihi onu tvoju odličnu marmeladu...a od čega?" ili možda kad odlaze gosti koji se vesele jer su dobili piće koje im se sviđa a nemogu ga u dućanu kupiti. LP

    OdgovoriIzbriši
  3. veliki plus tebi, tvom vrtu i likeru od oraha....
    http://kre-kreativni.blog.hr/

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala što si me potsjetila da napravim liker. Već puno godina ga nisam radila. Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  5. jel i onaj paradajz sa slike nije tretiran nikakvim kemikalijama??? hm?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Danas kad je sve spoj genetike, kemije, hidroponije.... paradajz tretiran sa galicom - kak su negda naši stari je stvarno upitno koliko je zdravo za oko, a kamoli za pojest :)
      Hvala što primjetiste!

      Izbriši