ponedjeljak, 3. listopada 2011.

Decoupage na staklu!

...
Materijal koji mi je dopadan u svakoj prilici je staklo. Zato sam izabrala decoupage na staklu.

Nakon višemjesečnog spartanskog života - proslavila sam svoj rezultat tako što sam se nagradila tečajem decoupage-a. Pozvala sam i prijateljicu: "Hoćeš li da umjesto na kavu odemo na tečaj - da se vidimo!" Tako se obično družim kad mi je vrijeme ograničeno, od višestruke koristi ... Pristala je, ali pitala se što će joj to. Družile smo se, radile u grupi kao i nekada..... evo, žena je odma uplatila slijedeći stupanj jer joj je bilo ovdje vrlo zarazno.

Da bi bilo zanimljivo i mojem dječaku doma, izabrala sam motiv za koji sam znala odmah da neće baš na kraju savršeno ispasti, ali nisam imala izbora jer kupujem dječju dobru volju za dozvolu da radim dalje tj. i za njega nešto.



Ovo je prozirno staklo koje smo s donje strane obradili!



I evo što sam naučila:
  1. Raditi na staklu se počinje tako što se staklo opere alkoholom. Skinu se sve masnoće i nečistoće kako bi se dobro prihvatila obrada ljepilom, bojom i dr.
  2. Izabrati sličicu za svoj ukrasni predmet, izrezati i staviti na donju stranu stakla.
  3. Premazuje se, mat ljepilom obavezno jer nakon sušenja ne ostavlja nikakve tragove i to samo preko salvete.
  4. Želimo li (što je meni osobito lijepo uz ruže ili blagdanski štih!) staviti preko cijele površine lak-ljepilo sa šljokicama, sad je vrijeme cijelu površinu premazati sa bojom šljokica prema odabiru.
  5. Naravno da se svaka faza nanosa mora osušiti da bi pristupilo daljnjem premazivanju ili bojenju. Šljokice su isto u mat ljepilu što opet osigurava premaz bez tragova.
  6. Mi smo nakon šljokica premazali cijelu površinu sa lakom za raspucavanje. Nisam trebala svoj salvetni motiv, ali ovo je bila takva vježba.
  7. Na lak za raspucanje ide boja. Uvijek sam se mučila kistovima, ali ovdje smo nanosili boju spužvicom. Ako pogledate moj rad vidjet ćete dvije vrste raspucalosti. Na gornjem dijelu sam nanosila boju u tankom sloju. Taj dio ima vidno veču raspucalost, dok na donjem dijelu gdje sam boju nanosila gusto i više - površina ima manje tragove raspucavanja!
  8. Nakon laka za raspucanje premazali smo površinu svijetlijim tonovima akrilnih boja, te kad se osušilo išla je tamnija.
  9. Na kraju se preporuča: na sve lakove i boje - za trajnu zaštitu prelakirati auto lakom (u spreju) da više ne puca boja!
Prošlih godina dosta sam radila znakova pažnje od gipsa ukrašavajući ih salvetnom tehnikom. Tada mi je bilo jako važno da rad bude sjajan i koristila sam samo sjajno lak-ljepilo. Nakon dosta godina primjetih da se to ljepilo koristi tek kao završni premaz jer na salvetama i podlozi ostavlja tragove... ) Evo jedne stare slike:



Moj slijedeći rad decoupage-a na staklu neće biti stakleni tanjurić već uramljeno staklo. Danas ima toliko divnih salveta da od dosta njih poželim napraviti sličicu za zid!
Lijepi pozdrav!
...

3 komentara:

  1. Jednom sam ga radila i više nikad:) Meni nije ispao tako lijepo kao na tvojim radovima, stoga čestitke, stvarno si majstorica! Hvala na odličnom i korisnom tutorialu.

    Lijep pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Napravila si savršen tanjur koji može biti i slika, a motiv djetešca je presladak!
    Eto kako je dobro družiti se i čitati što drugi pišu, jer upravo sam iz tvog posta dobila odgovor na pitanje koje me mučilo i zbog čega sam prestala raditi staklene tanjure...zato jer sam koristila sjajno lak ljepilo i uvijek su mi ostali nekakvi tragovi i to mi se nije sviđalo, sada znam da je trik u mat laku i puno ti hvala na tome :)))
    Slika zime je također prekrasna!

    OdgovoriIzbriši
  3. Jako lijepo. Meni isto nije uspjelo, uvijek mi boja probije i odustala sam. Tebi to savršeno ide

    OdgovoriIzbriši