nedjelja, 9. listopada 2011.

Zlatovez 2

...

Zlatovez - slika koja me oduševljava. Morala sam ju staviti na svoj blog da ne izgubim trag ovome nakon nekog vremena. Ovo su uglavnom radovi vrijednih ruku žena iz podsljemenske regije Zagreba. Desetljećima me očaravaju svojim radom, da nebi bilo zabune - ja nisam nikad sudjelovala u izradi prekrasnih narodnih nošnji.

Prenešena je s bloga koji je prava riznica narodne baštine i ručnog rada: "Na svečanoj slavonskoj nošnji pojavljuje se vez zlatnim ili srebrnim svilenim koncem ili žicom. Zlatna se žica kod vezenja provlačila kroz podlogu, dok se kasnije zlatnom niti samo s gornje strane pokrivaju oblici - cvjetnog oblika izrezani iz čvrstog papira."

Za mene je pravo otkriće crtani zlatovez - divota za one kojima igla i konac nisu dragi. Prekrasno!
Vrijedne ruke crtani zlatovez s lakoćom prenesu na tekstil.
...

Broj komentara: 10:

 1. Ko ne zna s iglom i koncem eto zna vješto barati bojama i kistom i napraviti odličnu imitaciju, no pravi zlatovez ima svoju povijest i vrijednost iza kojeg stoje sati i sati napornog rada u čemu i jest sva njegova ljepota ručnog rada!
  Lp

  OdgovoriIzbriši
 2. Povijesna vrijednost uz ljepotu je osigurala svoje mjesto zlatovezu i kroz druge tehnike i materijale. Danas se pomalo vraćamo na te stare tehnike zato se nadam da će i dalje živjeti u onom izvornom obliku!

  OdgovoriIzbriši
 3. Fantastičan rad, sve pohvale, imate zlatne ruke!

  lijep pozdrav.

  OdgovoriIzbriši
 4. Halo drago zlatovezilja, prekrasno, ujedno hvala i na tutorijalu. Pozdrav. Loredana

  OdgovoriIzbriši
 5. Pozdrav Komar, drago mi je da si posjetila moj blog i da ti se sviđaju moji radovi. Samo mala ispravka -slika sa zlatovezom nije rad podsljemenskih žena , to je slika zlatoveza drgir ruku djelo koju sam stavila uz moju priču o vezu. Ja radim isključivo vez Prigorja i narodnu nošnjui Prigorja.

  OdgovoriIzbriši
 6. Draga Ružmarinka - imamo nešto zajedničko, poštujemo tuđi rad i volimo pokazati našu narodnu baštinu. Podsljemenske žene su toliko aktivne i vrijedne :) da i bez ovog zlatoveza ih se mora hvaliti.

  OdgovoriIzbriši
 7. Baš lijepi prikaz povijesne vrijednosti ručnih radova...
  A i ovaj crtani zlatovez plijeni svojom ljepotom, i mene fasciniraju motivi zlatoveza:))

  OdgovoriIzbriši
 8. Jako lijepo si nam dočarala. Imala sam ga prilike u živo vidjeti kod nas na špancirfestu

  OdgovoriIzbriši
 9. Hvala na "upadu" i pohvalama. Loredana

  OdgovoriIzbriši
 10. Prelep je zlatovez.
  I ti znaš divne radove, ali se pitam, da li su uronila u vezenje, pa te nema!
  Želim ti srećnu novu godnu!

  OdgovoriIzbriši