ponedjeljak, 8. studenoga 2010.

Nanotehnologija / eko - kugla

...

Kad sam našla u Zagrebu trgovinu sa natpisom nanotehnologije - otiđoh na net da pogledam što se na tom području može iskoristiti, jer proizvode sam pažljivo pregledala na policama. I ovaj tekst me je privuko da kupim eko-kuglu

Pomisao da možete prati rublje bez deterdženta na najnižim temperaturama i na taj način uštedjeti znatne količine novca te sačuvati okoliš, vjerojatno Vam zvuči primamljivo, ali i nevjerojatno. Ipak, švicarski stručnjaci iz firme LFB uspjeli su kreirati upravo to – ekološki, zdravstveno i ekonomski prihvatljivu zamjenu za deterdžent.

Biowashball zahvaljujući sitnim keramičkim česticama, koje se nalaze u fleksibilnom i potpuno netoksičnom plastičnom kućištu, zamjenjuje sve deterdžente za pranje rublja, odstranjuje bakterije i čuva originalne karakteristike tkanine (održava njenu elastičnost i čuva boju).

Najrevolucionarniji izumi često su sasvim jednostavni, a slično je i s Biowashballom. Zahvaljujući prirodnim česticama TM keramike (koja sadrži prirodne mikroorganizme zaslužne za restrukturiranje molekula vode) , on odvaja nečistoće iz tkanine i „slama“ molekule vodika, što omogućava lakše prodiranje vode u tkaninu, i samim time bolje čišćenje. Na taj način ova malena kugla omogućava pranje rublja uz iznimne uštede bez ikakvog zagađenja okoline. pH vrijednost Biowashballa, iznosi 10, što je istovjetno pH vrijednostima kod kemijskih deterdženata.

Kada su u pitanju tvrdokorne mrlje, preporuča se dodavanje 20% uobičajene količine praška za rublje.

Vrijednost ovog proizvoda prije svih će prepoznati ljudi koji pate od alergija na deterdžente, ali i svi oni kojima je stalo do očuvanja okoliša i uštede novca.

Biowashball ne zahtjeva skoro nikakvo održavanje. Dovoljno ga je jednom mjesečno staviti na sat, dva na sunce kako bi se regenerirale keramičke čestice. Njegova trajnost je tri godine, ako peremo 4 kg rublja dnevno. U slučaju da je riječ o većim količinama rublja, potrebno je staviti dvije kugle u perilicu.

Korištenjem Biowashballa ne štedite novac i prirodne resurse samo na deterdžentu i omekšivaču, već i manjim utroškom električne energije, budući da će Vam za svo rublje biti dovoljna temperatura vode od 50 – 60 Celzijevih stupnjeva. Osim što će Vam Biowashball omogućiti znatne uštede, na već spomenute načine, i osloboditi Vašu odjeću ostataka deterdženta, možete ga odložiti i u hladnjak kako bi produljili svježinu namirnica.

Biowashball je u Švicarskoj registriran kao medicinski proizvod, a dobitnik je mnogih nagrada za inovacije diljem svijeta, poput nagrade na Well Tech Awardu u Torinu 2009, priznanja korejskog instituta za istraživanja (KTRI), CE deklaracije, itd. Ipak, najvrjedniji pokazatelj kvalitete Biowashballa su milijuni prodanih primjeraka diljem cijeloga svijeta.


Ova eko kugla je zaista kao i deterđent. Kod dječje zaprljanog rublja nije dovoljno oprati ga samo s kuglom. Na početku sam stavljala kuglu i 50% deterđenta (što je već bila ušteda). Kugla je napravljena za pranje 4 kg rublja (bar moja) i tako sam počela u perilicu stavljati manje rublja - što znači da bi mogla i još manje deterđenta. Na kraju se može dodati omekšivača - za dušu tko je na njega naučen, ali mekoća opranoga je zadovoljavajuća pa je i tu ušteda. Nakon pranja bez omekšivača - moje rublje nije imalo onaj industrijski miris svježine - zapravo je samo čisto rublje! Trebalo bi kuglu svakih mjesec dana metnuti na sunce 1 - 2 sata da se na taj način potpomogne proces koji se događa u perilici. Zadnje iskustvo je bilo da je potrebno stavljati nakon tridesetak pranja, ako se ta brojka prekorači u kračem periodu od mjesec dana.

Od kad koristimo kuglu, sapun i tuš - u domaćinstvu smo pobijedili atopijski dermatitis i druge kožne probleme (npr. nakon rada u vrtu i kopanja po zemlji svrbili su me dlanovi, uz sapun više ne), nakon tuširanja dulje se ostaje svjež i naročito mladi kad se znoje znaju imati jači miris tj. čuju se - ali sada se čuju daleko manje i sin je imao borbu sa perutima i više ih nema.


Iako je bio lijep sunčan dan, snimam neku tamu - moram se pomoriti s tim da vidim tamnije od drugih :)

4 komentara:

  1. Pozdrav, hvala na edukaciji, a nije baš slika tako tamna, nebesko plavetnilo je prekrasno. Pozdrav. Loredana.

    OdgovoriIzbriši
  2. Draga Loredana, nije baš edukacija već se po netu istražuju rezultati rada eko kugla, a i mene pitaju. Mnogi su zauzeli stav da je to prevara... i novinari to pišu http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/93856/Ne-nasjedajte-na-carobne-kugle-za-rublje.html... tak da sam ovo stavila jer ne mislim da je kugla lažno predstavljeni - berač novca http://www.centar-zdravlja.net/zanimljivosti/2371/zdravo-i-ekolosko-pranje-rublja/. Ima svoje kvalitete i slabosti (ne pere uvijek bez mrlja) kao i mnogi proizvodi na našem tržištu. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Na mom blogu imaš nagradicu, igraj se sa nama:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Draga Nena, puno hvala - čim završim ove alergotestove sa mojom obiteljskom bebicom, evo mene. Hvala što misliš na mene. Tako malo sam na netu da baš i nisam nešto zaslužila! Pusa

    OdgovoriIzbriši