nedjelja, 4. srpnja 2010.

Nanotehnologija

...

Nekad sam željela da napredak i tehnologija pojednostave svakodnevni život. Danas gledam u svim smjerovima kako da prođem što čišće. Zagađivači svih vrsta donijeli su nam na Zemlju ove strahote koje gledamo svaki dan - poplave, potrese... I nikad neznam koliko je loše ono što je kao najbolje, ali pokušavam. Evo kugle, koju ću kupiti (makar i bačen novac) samo da se uvjerim u navode napisanog.



Eko kugla za pranje rublja

Eko kugle za pranje rublja trenutno su jedna od najpopularnijih alternativa deterdžentima, koji sadrže štetne kemikalije i koštaju mnogo novca.

Oni koji prate ovu stranicu, sigurno su upoznati s Biowashball kuglom za pranje i njenim karakteristikama, a sada joj se pridružio još jedan, gotovo identičan proizvod. Razlog uvrštavanja Eko kugle u našu ponudu jest njena cijena koja je nešto niža od Biowashballa, tako da će od sada u Tehno procesu biti dostupne obje eko kugle.

Ponovimo ukratko samo svrhu i način rada kugli za pranje. One su prije svega namijenjene tomu da gotovo u potpunosti zamijene deterdžente pri pranju rublja (obično se dodaje jedna ili dvije desetine uobičajene količine deterdženta). Kugla se sastoji od plastičnog kućišta, u kojem se nalaze keramičke kuglice. Te kuglice obogaćene su različitim nano materijalima (uglavnom su to SiO2 i TiO2), koji su foto katalizatori, što znači da se aktiviraju kada ih obasja svjetlost i tada dolazi do izražaja njihova sposobnost čišćenja i dezinfekcije. Iz tog razloga, kugla se svakih mjesec dana treba staviti na sunce, kako bi se čestice ponovno aktivirale.

U dodiru s vodom, keramika, zahvaljujući nano česticama, emitira negativne ione, koji povećavaju lužnatost vode (što na kemijski način rade i deterdženti), te tako odstranjuju nečistoće i bakterije. Budući da kugla smekšava vodu, nije potrebno koristiti ni omekšivače, čime dodatno štedimo novac te čuvamo okoliš manjim ispuštanjem kemikalija, ali i manjom količinom otpada, koji stvara sama ambalaža.

Kako prilikom pranja ipak treba koristiti vrlo malu količinu deterdženta, preporučamo korištenje Nanoteh deterdženata, koji sadrže samo prirodne sastojke, neškodljive za ljude i okoliš i obogaćeni su nano česticama srebra, koje pospješuju antibakterijski učinak prilikom pranja.

Kugla je konstruirana tako da traje čak do 1000 pranja, što omogućava iznimne uštede novca, eliminira mogućnost pojave alergija na deterdžente, a na umu itekako treba imati i ekološki aspekt ovog proizvoda.


I upravo dok razmišljam o ekologiji nazove me unuk od 5 godina da mi veli: "Baka, baka vidio sam kuglu na nebu koja je pala u šumu i vidjeli smo dim!" Djed sa kojim je šetao po brdu vjeruje da je to bio možda neki mali meteor, pitanje - zašto se nije osjetio nikakav udarac - logično negira prvo vjerovanje. Mjesto pada je između Kašine i Sv. Ivana Zeline (za one koji poznaju okolicu Zagreba :).


Nano proizvodi za duži vijek trajanja rezanog cvijeća



Da nanotehnologija nije rezervirana samo za svemirsku ili vojnu industriju uvjerili smo se u zadnjih nekoliko godina, otkada su na tržište počeli pristizati i „obični“ proizvodi, oni za svakodnevnu upotrebu.

Prvi proizvodi bazirani na učinku nano čestica i to oni „Made in Croatia“ odnedavno su dostupni u domaćoj maloprodajnoj mreži, a nadopunjeni su preparatima koji će rezano cvijeće učiniti dugovječnijim, ljepšim i mirisnijim...



Dan se bliži kraju i moram završiti ovo blogersko pogovaranje!

Broj komentara: 10:

  1. Olá, estou dando aquela espiadinha básica, deixar um beijo de boa noite e desejar uma linda semana.
    Marli

    OdgovoriIzbriši
  2. Evo i mene da naučim o toj eko kugli, vjerojatno ću i ja kao i mali Mujo, ali zanima da li i kod tebe se komentari brišu kao one koje sam osavila kod Krpe i zakrpe i Bjonde, a kod naše Tee je poruka da je komnetiranje onemogućeno. Pozdrav. Loredana.

    OdgovoriIzbriši
  3. Draga Loredana, nanotehnologija se koristi u svijetu 20 godina, a kod nas je to tek otkriće i počele su se sramežljivo prodavati samo neke stvari iz tog bogatstva znanja i iskustva. Osobno nemam nadzor nad komentarima, pa što vidim na blogu to je to. Nisam primjetila da se brišu... Tko zna?

    OdgovoriIzbriši
  4. Draga Komar navrati do mene po nagradu. Nismo samo u nanotehnologiji tako daleko od ostalih..pozdrav. Loredana.

    OdgovoriIzbriši
  5. Draga moja, evo već neko vrijeme "spremam se" da ti napišem mail, pa zato i ne ostavljam komentare,ali nikako da stignem.
    Hvala ti na svim divnim komentarima koje ostaviš kod mene na blogu...
    Nadam se da si ok...i da mališa napreduje fino.
    Velika pusa

    OdgovoriIzbriši
  6. Olá Amiga!
    Adoro sua amizade, por isso vi agradecer suas visitas continua em meu cantinho.
    Abraços com carinho e bom fim de semana.
    Marli

    OdgovoriIzbriši
  7. draga na mom kariranom blogu te čeka nagrada....pa navrati kad uhvatiš vremena:))).....
    pusa:)).....

    OdgovoriIzbriši
  8. Querida!
    Que bom te ver novamente!
    Eu agradeço a visita linda que você me faz!
    Muito obrigada!

    Kisses gold!

    OdgovoriIzbriši
  9. Pozdrav, istražujem po netu da li "eko kugla" zaista funkcionira i tako sam naletio na ovaj blog :)

    Koliko čitam po netu - to je čista prijevara
    http://blog.kamens.us/2009/01/01/magnetic-laundry-scam/

    Ali ako ste isprobali, svakako bih volio čuti i vaše mišljenje ;)

    OdgovoriIzbriši
  10. Prox, sudjelovala sam na tu temu na forumu pa ću u slijedećem pisanju posvetiti vremena i nastavku nanotehnologije iz ugla korisnika na blogu! Lijepi pozdrav

    OdgovoriIzbriši