subota, 26. prosinca 2009.

Zlatovez



Zimski su dani i lako se prihvatiti ručnog rada. Priroda miruje, sve miruje a vrijedne ruke uvijek rade.

Zlatovez je tehnika koja uvijek plijeni pažnju i znam da je kolijevka zlatoveza naša Slavonija. Za neke znam da su išli na tečaj u Osijek, neki su učili raditi od žena iz Bilja, Vinkovaca, Đakova ili Županje - tako je i moj prijatelj naučio raditi od vrijedne Slavonke.



U stresno vrijeme mnogi traže unutarnji mir, a svatko na svoj način. Nekada su pravi majstori radili predivne nošnje ukrašene zlatovezom. Danas su sve češće to samo mali radovi koji vesele dušu. Tako sam od dobrog čovjeka dobila i mali naputak u pisanom obliku - koji je najvjerojatnije s neta:

TEHNIKE ZLATOVEZA
Tri su osnovne tehnike veza zlatnim koncem: ubjeranjem, zlatom naskroz i zlatom preko papira.

1. ZLATOM UBJERANO veze se na taj način da se zlatni konac provlači između niti tkala. Ova se tehnika obično radi tkanjem ali se može raditi i s iglom na gotovoj tkanini.

2. ZLATOM NASKROZ se veze punim plosnim bodom. Ova je tehnika dosta skupa, jer se zlatni konac nalazi s lica i naličja, ali je prednost ove tehnike u tome što se kao i vez ubjeranjem ponekad može i oprati.

3. ZLATOM PREKO PAPIRA je nešto složenija tehnika veza, jer se radi s dva konca. Zlatni konac je odozgo, a obični odozdo. Zlatni konac se prebacuje preko kartonske podloge, a desnom rukom s iglom i običnom koncem obuhvaćamo zlatne niti na rubovima kartonskog uzorka te dobro zategnemo zlatni konac prema naličju.

Preko tražilice sigurno se može nači autor tog teksta - iako neznam čiji je tekst - zahvaljujem se na njemu.

Na kraju kao sakupljač shema, različitih nacrta i slika, na moje veselje, dobila sam od tog divnog čovjeka i nekoliko shema koje se često koriste u zlatovezu. Eto...



Zlatovez je tehnika veza u kojoj se radi sa zlatnim koncem. Postoje dvije vrste zlatnoga konca, zlato i bijelo zlato, a najčešće se veze tehnikom zlatom preko papira, jer najviše pokazuje ljepotu zlatnog veza.

Našla sam divan blog koji će pomoći u mom istraživačkom svijetu o zlatovezu: "Kod originalnog zlatoveza na poleđini ne smije biti vidljiv zlatni konac tamo gdje je rađeno preko kartona. Na taj detalj treba posebnu pažnju obratiti da bi se znalo razlikovati zlatovez od drugih vezova, a pogotovo od strojnih vezova zlatnim koncem." Zaviriti u to bogatstvo rada je praznik za oči.

Broj komentara: 7:

  1. Obrigada por sua visitinha em meu blog.
    Desejo também um Feliz Natal e um Ano Novo repleto de Paz e Saúde a você e sua família.
    Abraços
    Tania Andrades

    OdgovoriIzbriši
  2. Desejo-lhe tudo maravilhoso em 2010.

    Continue me visitando, é sempre um prazer.

    Beijos no coração...

    OdgovoriIzbriši
  3. Thanks for visiting, happy 2010 to you and your family!

    OdgovoriIzbriši
  4. Imam nekoliko shema zlatoveza koje bih rado podijelila sa svima zainteresiranima, ako ih budem znala prebaciti.Nažalost ne znam kako ovo mi je prvi put da se služim blogom.

    OdgovoriIzbriši
  5. Draga šeme zlatoveza, nije to teško, najprije fotoaparatom uslikate šeme, prebaite ih na kompjuter u jednu svoju mapu i onda idete na blog i prenesete u njega. Ima zainteresiraih !

    OdgovoriIzbriši
  6. Ja bi rado pomogla oko stavljanja shema na internet. "šene zlatovez" ako mi se javite mailom dogovorit ćemo se kako. Može i sa foto aparatom ili sa skenerom. Javite mi se da vam pomognem na maila gordana@maktoob.com

    OdgovoriIzbriši