nedjelja, 13. rujna 2009.

Permakultura :)


Postoje rečenice koje me oduševljavaju. Rečenice na koje se često vraćam ili mi same dolaze iz čista mira u misli. Trenutno me zaokuplja: Život u prirodi nije samo za zanesenjake. Takav životni stil je zdraviji, radosniji, jednostavniji i jeftiniji... da čula sam nešto u stilu permakultura. Pomoću neta si puno toga mogu pojasniti... dovoljno je kliknuti.

Što je permakultura?
--------------------
Permakultura kao riječ je nastala spajanjem dviju riječi: PERMAnentna agriKULTURA, a prvi su je put upotrijebila dvojica Australaca; David Holmgren i Bill Mollison sredinom sedamdesetih godina dvadesetog stoljeca. To je sistem dizajniranja koji u obzir uzima sve potencijalne izvore energije koje nam priroda nudi (vjetar, sunce, zemlja, voda) i iskorištava ih na najbolji moguci nacin, upotrebljavajuci najmanju mogucu snagu s ciljem da se stvori samoodrživa cjelina. U permakulturi nema otpada, sve se ponovno koristi, a sve što se iskoristilo se obnavlja i priroda se ne oštećuje.

Permakultura se temelji na kreiranju održivih ljudskih prebivališta primjenjujući primjere iz prirode
---------------------------------------------------------------------------------
Permakultura nije vrtlarska metoda, a nije ni 'new age' filozofija. Permakultura je nacin života u kojem se želi proizvesti svoju hranu i energiju iskorištavajuci raspoložive prirodne resurse, a sve to koristeci svoj razum, osjecaje i vještine, primjere iz prirode i ne oštecujuci prirodu.

Mnogi su gradovi danas tužna slika. Nezaposlenost, siromaštvo, beskucništvo, zagadenost, dosada, porast kriminala i zloporaba droga i alkohola samo su neke od tužnih stvari. Kvalitetna hrana, prikladna zdravstvena usluga i zeleni prostori teško se nalaze u gradovima.

Kako poboljšati stvari?
-----------------------
Mnogi koji žele bolji život nalaze rješenja; stvarajuci ili provodeci kampanje za pozitivne inicijative koje povecavaju samostalnost, ekonomsku neovisnost i kvalitetu okoliša...

Zajednički vrtovi
-----------------
Prazna ili zapuštena podrucja mogu se pretvoriti u resurse zajednice, stvarajuci parkove i javne zelene površine gdje se ljudi mogu susretati i opustiti.

Lets sustavi
------------
Omogucavaju onima koji raspolažu vještinama, energijom, vremenom, no ne nužno i novcem, da razmjenjuju i dijele ono cime raspolažu unutar lokalne zajednice....


.......... danas se može dosta saznati o permakulturi, a vjerujem da će budućnost donijeti više smjernica kako ozbiljno krenuti u tom pravcu!

2 komentara:

 1. Hvala na posjeti i komentaru na mom blogu.
  Nakon pauze zbog zdravstvenih problema ponovo sam u svijetu blogera. Što se tiče izrade nakita još uvijek eksperimentišem sa raznim materijalima i tehnikama.
  Vratiti se prirodi, u ovim stresnim vremenima, zaista je teško...
  Stižu boje jeseni....
  Srdačan pozdrav iz oblačne Banja Luke

  OdgovoriIzbriši
 2. Draga Miroslava - kažu: "Što nas ne ubije, to nas očvrsne!" Nadam se da je tako bilo sa tvojim zdravstvenim problemom. Što se tiće prirode prvo sam samo sanjarila o njoj i jednom mi se to i dogodilo da sam u njoj i ona u meni :) - Lijepi pozdrav - u tmurnim danima bit ćemo više sa kreativnim idejama i na blogovima.

  OdgovoriIzbriši