nedjelja, 22. veljače 2009.

Tijesto za modeliranje

Svojevremeno sam našla na nekom forumu ovaj recept za izradu tijesta i moram priznati da me nije nikada razočarao. Recept je odličan i svaki puta je moj rad bio zadovoljavajuće kvalitete.

Za tijesto je potrebno:
zakuhati 2 čaše vode
1 žlicu ulja
1 žlicu octa
1/2 bočice boje
(ekstrakt za kolače, ovdje sam koristila mentu)

Kad zakuha dodati još 2 čaše soli i kuhati još dvije minute. Sljedeći koraci su odliti malo vode, te dodati 2 čaše brašna i dodavajući ono malo odlivene vode u tijesto - zadnja obrada i gotovo.
Tako dobivena masa može se čuvati i po tjedan dana - zato je idealna za modeliranje po sistemu - što ne stigneš danas ostavi za sutra! Nemodelirano tijesto se stavi u PVC- vrečicu, foliju ili u plasticnu kutiju i frižider. Drugi dan nastavimo s radom. Sa modlicama za kolače izrezujem oblike. Nekada samo utisnem u sredinu drugi oblik koji kasnije bojam ili nalijepim salvetnom tehnikom neku sličicu. Postoje savjeti, jer se tijesto sušeno na zraku savija, da se tako modelirano tijesto malo prosuši fenom.
Sve oblike složim na protvanj (mislim da je to moj interni izraz, ali neznam drugi) na papir za kolače te tako stavim u pečnicu na 50°C te pečem + - oko sat vremena. Ohlađeno može se bojati akrilnim bojama, nekad lakiram lak/ljepilom za salvetnu tehniku, a može vjerujem i drugim lakovima npr. za fimo masu. Na bijelo tijesto lako je naljepiti uzorke po želji salvetnom tehnikom...
Prikazani oblici su obrada mojih nećaka koje nisam pekla, jer nakon što su ih oblikovali - nisu očekivali da ih koriste u ukrasne svrhe. Ako oblike slamčicom za sok probušite dobit ćete mogućnost da koristete vezujući im trakice, ukrasne špagice i sl. U slučaju da se jakim ljepilom zalijepi mali magnetić na zadnju stranu - poslužit će za podsjetnik u kuhinji stavljen na frižider, pečnicu ili drugo. Ovo je mali znak pažnje koji možemo izraditi u svakoj prigodi za drage - nije skupo a i te kako može biti efektno, simpatično ili vrijedno!

3 komentara:

 1. Divno draga moja. Znala sam ja da ćeš odmah krenuti sa svpjim kreativnim radom.
  Dobro došla u svijet blogera...baš se radujem svakom tvom postu.
  Možeš misliti da ja još uvijek nisam probala sa tijestom...hm jednostavno sam zaboravila...a zaista ima milion mogučnosti da se modelira.
  Hvala za podsjećanje...
  LP Phoenix

  OdgovoriIzbriši
 2. Tako mi je drago što imam priliku da posetim Tvoj blog.Uživam u divnim radovima i fotografijama.
  Da li si sada na nekom forumu?
  Najlepši pozdravi!

  OdgovoriIzbriši
 3. Ne tražim forume jer oni itako kratko žive i onda se netko sjeti i obriše rad svih!?. To mi se dogodilo na dva foruma istovremeno. Vi - koje ste bile vrijedne u radu vidim i dalje na svu sreću. Imam puno toga što bi htjela postaviti na blog - a vremena je malo :) kao i znanja. Tebi lijepi pozdrav uz želju da te preplavi more inspiracije i "vidimo se"!

  OdgovoriIzbriši