subota, 19. rujna 2009.

Nitko nikad nije kriv

(Zagreb - Ribar iz Maksimira)
Malo sam šokirana onim što sam razumjela, a možda sam i krivo razumjela........

T Dr Ott je našao u uredu SAD patenata - patent za virus svinjske gripe (iz 2007?). Patent je u vlasništvu tvrtke Medimmune, a stoji oko 151 milijuna dolara od US dolara poreznih obveznika. Medimmune su krivi za sve do sada smrti uzrokovanih ovim virusom.

A svijet se ujedinjeno bori protiv terorista i ekstremista........

nedjelja, 13. rujna 2009.

Permakultura :)


Postoje rečenice koje me oduševljavaju. Rečenice na koje se često vraćam ili mi same dolaze iz čista mira u misli. Trenutno me zaokuplja: Život u prirodi nije samo za zanesenjake. Takav životni stil je zdraviji, radosniji, jednostavniji i jeftiniji... da čula sam nešto u stilu permakultura. Pomoću neta si puno toga mogu pojasniti... dovoljno je kliknuti.

Što je permakultura?
--------------------
Permakultura kao riječ je nastala spajanjem dviju riječi: PERMAnentna agriKULTURA, a prvi su je put upotrijebila dvojica Australaca; David Holmgren i Bill Mollison sredinom sedamdesetih godina dvadesetog stoljeca. To je sistem dizajniranja koji u obzir uzima sve potencijalne izvore energije koje nam priroda nudi (vjetar, sunce, zemlja, voda) i iskorištava ih na najbolji moguci nacin, upotrebljavajuci najmanju mogucu snagu s ciljem da se stvori samoodrživa cjelina. U permakulturi nema otpada, sve se ponovno koristi, a sve što se iskoristilo se obnavlja i priroda se ne oštećuje.

Permakultura se temelji na kreiranju održivih ljudskih prebivališta primjenjujući primjere iz prirode
---------------------------------------------------------------------------------
Permakultura nije vrtlarska metoda, a nije ni 'new age' filozofija. Permakultura je nacin života u kojem se želi proizvesti svoju hranu i energiju iskorištavajuci raspoložive prirodne resurse, a sve to koristeci svoj razum, osjecaje i vještine, primjere iz prirode i ne oštecujuci prirodu.

Mnogi su gradovi danas tužna slika. Nezaposlenost, siromaštvo, beskucništvo, zagadenost, dosada, porast kriminala i zloporaba droga i alkohola samo su neke od tužnih stvari. Kvalitetna hrana, prikladna zdravstvena usluga i zeleni prostori teško se nalaze u gradovima.

Kako poboljšati stvari?
-----------------------
Mnogi koji žele bolji život nalaze rješenja; stvarajuci ili provodeci kampanje za pozitivne inicijative koje povecavaju samostalnost, ekonomsku neovisnost i kvalitetu okoliša...

Zajednički vrtovi
-----------------
Prazna ili zapuštena podrucja mogu se pretvoriti u resurse zajednice, stvarajuci parkove i javne zelene površine gdje se ljudi mogu susretati i opustiti.

Lets sustavi
------------
Omogucavaju onima koji raspolažu vještinama, energijom, vremenom, no ne nužno i novcem, da razmjenjuju i dijele ono cime raspolažu unutar lokalne zajednice....


.......... danas se može dosta saznati o permakulturi, a vjerujem da će budućnost donijeti više smjernica kako ozbiljno krenuti u tom pravcu!

subota, 12. rujna 2009.

Dolaze boje jeseni!

Ljeto je iza mene. Predivno - nestalo je dosta pritisaka koji su me pratili u ljetnom periodu. Zadnja 2 mjeseca sam radila žestoko (početnički - u novoj sredini bez godišnjeg) i danas mi je prva slobodna subota u kojoj sam mogla uživati punim plućima. Kao što riba juri u vodu, moje umorno tijelo traži spas u prirodi.

Nikad nisam koristila čili-papriku, ali u proljeće mi je prodavač sadnica poklonio nekoliko kao dobrom kupcu. Škrto sam ju stavljala u jelo, jer se bojim čili snage :), počela sam raščišćavati vrt te moram i ove ljepotice spremiti.


Iako je prognoza za ove dane i drugi tjedan da će padati kiša - danas je veselo grijalo sunce. I skakavac je uživao sunčajući se!