nedjelja, 26. travnja 2009.

Divlji luk

Krenula sam uz potok te osjetih napad snažnog mirisa. Tad shvatim da je kraj mene polje divljeg luka. Ova biljka je čista jer raste na zdravom terenu - prirodan nekultivirani prostor. I kad gledam kuharice našlo bi se dosta načina za upotrebu i pripremu.

Osim divlji luk, ovdje se koristi naziv lukovo veselje, dok postoje još službenih naziva šumski luk, sremuš, crijemuš ili medvjeđi luk.

Malo sam pogledala po netu i eto što veli cvijet.info o toj biljci:

Osnovna ljekovita svojstva su mu :
- smiruje i liječi kašalj
- jača srce i oslabljeni srčani mišić
- štiti kao preventiva od infarkta
- usporava i liječi aterosklerozu krvnih žila, širi ih i
- smanjuje visoki krvni tlak
- poboljšava apetit, otklanja probavne smetnje
- smiruje upalu sluznice želuca, otklanja nadutost i plinove
- omogućuje bolje izlučivanje žuči, koristi jetri,
- potiče na rad bubrege, smiruje upale mokraćnog mjehura i njegove upale,
- djeluje ljekovito na maternicu
- sprečava i liječi osteoporozu, smanjuje bolove kod artritisa i reume.
- odlično sredstvo kao kupka za nadraženu kožu, ekceme, dermatitisa, modrica, hematoma i rana.

Listovi medvjeđeg luka mogu se upotrijebiti kao zdravi dodatak salatama ili varivima, jer su mirisom i okusom nalik na češnjak. To vrijedi i za lukovice, koje su bjelkaste i 2-5 cm dugačke, a kao vrlo pikantan začin mogu poslužiti i nedozreli plodovi, koji se na biljci javljaju tijekom ljeta. U proljeće je ovaj luk najbolji lijek koji čisti krv, žuč i jetra od zimskih proizvoda sagorijevanja.

Ošamućena medicinskim djelovanjem i snagom mirisa ove biljke donosim vam polje zdravlja

subota, 25. travnja 2009.

Tiffany kao hobi 2

Sva sreća da postoji internet. Zahvaljujući njemu češće sam pametnija nego što bi bila kad ga nebi poznavala i koristila. I ako pogledate na tražilicu malo o tiffany tehnici jednostavno se sve dozna. Nekad sve, ponekad i ništa....

Prvo sam tražila pod slike i evo kako li jepih slika:



Svaka nova slika je za mene bila veći izazov - kako naučiti raditi...


A ovo je vrhunac svakog majstora - napraviti lampu, ali ne kakvu got...



Ovo nisu moji radovi, ovakvi radovi su me samo poticali da se trudim jer se višestruko isplati savladati ovu vještinu. Isplati se najviše zato jer svatko učeči postane zaljubljenik u staklo i opijen ljepotom stakla ide dalje.


Prvo je potrebna ideja, a kad tek počinješ nešto raditi puna ti je glava svega, a ideja niotkud. U tim slučajevima sam fotokopirala predloške radova za vježbu. Kao npr.



Fotokopira se u dva primjerka. Prvi se oboji i pripremi za gotovi izgled, a drugi sam obično kopirala na naljepnicu te ju naljepila na karton i izrezala u dijelove. Tako sam dijelove po kojima se uzrezuje staklo imala čvrste i lako sam precrtavala sa vodootpornim flomasterom. Kad se po shemi na staklo precrta oblik prilazimo izrezivanju koje je u osnovi lako, ali zbog straha od stakla izaziva u početku odbojnost:

http://www.youtube.com/watch?v=sHNO3-BZf44&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=Y1bRi8ygZWE&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=72qpm0i48q4&NR=1




Rezač stakla pod brojem 1. je onaj koji ja koristim. On mora imati uvijek u svom rezervoaru ulje za rezanje. Koristila sam ga na tečaju i ostala pri njemu.

Izrezane komade uzimamo na daljnju obradu: brušenje. Stavljamo zaštitne naočale i masku i...

http://www.youtube.com/watch?v=9WZmdXckMJY&feature=channel

strojevi za brušenje kod nas nemaju ovakvu zaštitu a bruseći stvara se sitna staklena prašina koja pršti na sve strane pa tako i na lice i usta.

Na izbrušene dijelove trebamo staviti pažljivo bakrenu traku odgovarajuće širine jer o tome ovisi debljina spoja dva stakla...

http://www.youtube.com/watch?v=cRz_VAhQv1g&feature=related

I stvarno danas uz youtube te znanje i rad drugih lako je povjerovati da smo upravo i mi sposobni za ovako nešto raditi.

http://www.youtube.com/watch?v=24u1nrXfhco&feature=channel

Ako netko ima kakvo pitanje - rado ću odgovoriti ako znam!

Želim vam sretno istraživanje po znanju i radu u tiffany tehnici.

nedjelja, 19. travnja 2009.

Tiffany kao hobby


Radovi u tiffany tehnici su ono što me oduševljava. Njihova ljepota se ne mijenja s vremenom. Jednom napravljem predmet ima trajnu vrijednost i to je razlog zbog kojeg sam krenula tim vodama. Volim stvarati ono što će kroz duži niz godina ostati onako kako sam ja zamislila. U tiffany tehnici jedino može biti sve po mom - što u dnevnom, poslovnom i obiteljskom životu mi nije uspjelo :).

Da bi se krenulo u rad sa staklom (iako tiffany tehnika dozvoljava da se radi i sa drugim materijalima) potrebno je blago rečeno uložiti nešto novaca u početak. Tako sam ja prvo uložila u tečaj! Mnogi se pitaju da li je tečaj skup, gdje se može ići na tečaj i koliko košta? Platila sam tjedan dana prije početka tečaja cijeli iznos u gotovini i tako sam dobila popust od 500 kn. I svatko tko misli krenuti na tečaj vidjevši moju priču shvatit će da je prošao dosta jeftinije od mene:


Na ovoj rukom pisanoj potvrdi prekrila sam svoje prezime i JMBG primatelja novaca. Osim osnovnog vježbanja - tečaj mi je donio veliko saznanje - koliko je znanje vrijedno. Na svako moje pitanje o radu dobivala sam odgovor: "Ovo je tema naprednog tečaja, pa kad uplatiš napredni tečaj pričat ćemo o tome." To je moja priča o tečaju.

Osim tečaja potrebno je još "ponešto", a to sam skupljala par godina jer i to košta. Tko si želi ovo znanje nek prvo ode u dućan sa staklima i kad ih vidi kako su lijepa i skupa možda ga želja mine, ako ne onda je valjda predodređen da nastavi dalje....

Stvari koje su obavezne za rad:

- stroj za brušenje stakla

- zaštitne naočale

- zaštitna maska

- lijepa skupa stakla debljine 3 mm (katedralno, opal ili dr.)

- brus za staklo (za ono što se nemože izbrusiti na stroju)

- nož za rezanje stakla

- kliješta za staklo

- bakrena folija tj. više vrsta...

- drveni štapić

- tekućina za lemljenje

- kositar

- lemilica za tiffany tehniku ili lemilica sa termostatom

- ako je ogledalo dio rada, zaštitni premaz za ogledala

- sredstvo za čišćenje stakla

- alkohol za čišćenje

- vodootporni flomaster (za tamna stakla bijeli za svjetla stakla crni)

- kist

- škare (za početak obične, ali postoje škare za tiffany)

- krpice

- spužvice

- za nacrte (ozbiljne) papir šeleshamer i paus papir sa alkoholnim flomasterom

i kad je sve gotovo još samo:

- tekućina za patiniranje i

- tekućina protiv oksidacije...


subota, 18. travnja 2009.

Voćka poslije kiše

Prošetala sam jutros po svom brijegu da procijenim štetu u vrtu od kiše, tj. da vidim da li su jučerašnje teške kapi kiše oštetile moje mlade sadnice rajčice. Prizor koji mi je na putu zabljesnuo vratio me u djetinjstvo i lektiru:



Voćka poslije kiše

Gle malu voćku poslije kiše:
Puna je kapi pa ih njiše.
I bliješti suncem obasjana,
Čudesna raskoš njenih grana.
Al nek se sunce malko skrije
Nestane sve te čarolije.
Ona je opet, kao prvo,
Obično, malo, jadno drvo.


Jedino se danas ne slažem s pjesnikom: Ona je opet, kao prvo, Raskošno, lijepo, božanstveno drvo!

četvrtak, 16. travnja 2009.

Priroda hrani i liječi!

Veliki sam ljubitelj prirode i sama sam dio nje. Kažu: "U prirodi čovjek hrani i dušu i tijelo!"

Ove godine sam odlučila puno toga uzeti iz prirode i koristiti u svakodnevnom životu. Jedna od izvrsnosti prirode je maslačak koji prekriva veliki dio mog vidokruga pošto živim na periferiji grada i daleko od industrijske zone - ja ga i koristim. Do sada smo jeli salatu od te lijepe biljke, a večeras radim i tzv. med od maslačka. Od svih tekstova o maslačku najviše mi se svidio ovaj pa sam ga prenijela na svoj blog.

MASLAČAK (TARAXACUM OFFICINALE)

Maslačak je svima dobro poznata biljka, vrlo raširena u prirodi. Korijen, a i ostali dijelovi biljke, sadrže bijeli mliječni sok gorkog okusa. Cvjetne su glavice prekrasne žute boje, a prelaze u sjeme – svijetle lampionima slične tvorevine koje raznosi vjetar, a i djeca rado pušu u taj zanimljiv i lijep Božji dar. Cvjeta od ožujka do svibnja, a ubraja se u naše najraširenije korove i livadne biljke (kao i kopriva). Od ljekovitih tvari sadrži gorke tvari (seskviterpenske laktone), mnogo kalija u nadzemnom dijelu, smole, treslovine, eterično ulje te 40 posto inulina u korijenu. Listovi sadrže 16 do 18 posto C vitamina, karotina, oko tri posto željeza, dakle više od špinata. Najbolje je brati nadzemni dio maslačka u proljeće, prije cvatnje, jer tada sadrži najviše djelotvornih tvari, a najmanje gorčine. Korijen se iz istih razloga sabire u jesen. Čovjeka maslačak upravo pomlađuje i treba ga kušati u svim oblicima: kao čaj, tinkture biljne kapi, prašak-pulvis, ljekovito vino, sirov i kuhan. Maslačak se uspješno koristi u prehrani. Mladi listovi u proljeće ukusna su i zdrava osvježavajuća salata, a mogu se i skuhati kao varivo. Da bi se uklonila gorčina, mlade rozete treba ostaviti u vodi preko noći. Pojačava lučenje žuči, djeluje kao diuretik te pojačava rad bubrega odvajajući višak tekućine iz organizma. To se djelovanje može primijeniti i u uživanju salate. Potiče metabolizam i rad stanica jetre i gušterače. Maslačkov čaj trebaju piti dijabetičari, a preporučuje se i svakog dana sažvakati pet do deset šupljih stapki. Čaj pomaže u terapiji slabokrvnosti, gihta, reume, neredovite mjesečnice i žučnih kamenaca.

PRIPREMA ČAJA (najčešće od suhog usitnjenog korijena): Žlicu korijena stavite u 2 dl vode, kuhajte na laganoj vatri nekoliko minuta, procijedite nakon 15 minuta. Pijte tijekom dana nezaslađeno ili, još bolje, zaslađeno domaćim medom. Taj čaj pročišćava organizam, pomaže kod degeneracije hrskavice, potiče znojenje. Vrlo je pogodan za proljetno i jesensko čišćenje organizma od toksina.Pomaže i u borbi protiv debljine i celulita ako se redovito pije.

PRIPREMA SIRUPA (MED): Četiri pregršti svježih cvjetova maslačka prelijte s dvije litre kipuće vode i prokuhajte. Procijedite, protisnite cvjetove da se iz njih iskoristi sav ljekoviti sok i u još toplo dodajte 1,5 kg šećera (odgovarajućeg sladila) i sok od limuna. Ukuhajte na laganoj vatri dok se sirup, tj. med, ne zgusne. Sipajte u staklene bočice. To je izuzetno ljekovit pripravak koji jača i pročišćava organizam, regulira probavu i jača apetit. Uzimajte po jednu žlicu toga pripravka prije svakog obroka. Nakon svake uporabe staklenku dobro zatvorite.

OPREZ – TOKSIČNOST: Treba upozoriti da maslačak nije sasvim neotrovan. Korijen i stabljika sadrže gorku tvar taraksacin, koja djeluje diuretički, a može izazvati proljev i smetnje u srčanom ritmu. No vidljivi znakovi trovanja nastupaju ako se konzumira u velikim količinama, osobito stariji dijelovi biljke.
MLADI LISTOVI POTPUNO SU BEZOPASNI!
(Pripremila Tatjana Milovanović)

Jučer sam sakupila 500 cvjetova i stavila u vodu da se namače 24 sata i sada kuham. Za "med" je potrebno po mom receptu: 500 cvjetova maslačka - 3 l vode - 4 limuna - 4 naranđe - 2 vanili šećera i 3 kg šećera.


ponedjeljak, 13. travnja 2009.

Tiffany tehnika u Hrvata :)


Kao osoba koja želi u budućnosti graditi svoje uspjehe u tiffany tehnici nikako ne mogu zaobići informacije o sadašnjem radu kod nas:

Tiffany lampe Marka Ferenca u Gradskoj knjižnici Zadar

U utorak, 14. travnja 2009. godine u 18 sati, u Gradskoj knjižnici Zadar otvorit će se zanimljiva izložba ručno rađenih lampi tehnikom Tiffany, autora Marka Ferenca iz Rijeke. Marko Ferenc izradom staklenih lampi kao i dekorativnih predmeta, bavi se već šest godina, a član je i mnogih umjetničkih udruga - ULIKS iz Pule, SGAA - Stained glass association of America, te ASGLA - The Association of stained glass lamp artists. Izložba traje do 25.04. 2009. godine.

Marko Ferenc je osoba čiji rad pratim od kad je na internetu. U nadi da ću još dugo gledati njegove nove radove - želim vam pokazati čega tu ima. A moja informiranost ima znanje da u Zagrebu postoji samo jedna tiffany udruga koja udružuje vrijedne kreativne članove. Ako netko zna što više rado bi upotpunila svoje znanje :) ostali tiffany kreativci su članovi likovnih udruga preko kojih djeluju.
.

subota, 11. travnja 2009.

Sretan Uskrs!



Blagoslov i sreća neka snađe svakog na Uskrs!!

nedjelja, 5. travnja 2009.

Šivanje modernog doba

Pogled na novo doba!
Kad pogledam u dubinu znanja šivanja u današnjem vremenu, ajoooooj koliko toga se može učiniti - u prijašnjem vremenu se nije moglo mehanički već samo ručno iglom i koncem, ali to nikada nije bilo ovo... Ponosna sam na svoj stroj imena Bagat (ne plačaju me za reklamu), ali danas se može od mnogih strojeva puno toga naučiti :)

Korisni i elastični bodovi:


Dekorativni bodovi

Bodovi za Quiltanje


Bodovi za štopanje/krpanje

i to nije sve reklo bi se u reklamama: postoje još automatske rupice....

Današnje mlade strojne ljepotice mogu toliko toga! Puno predivnih stvari se može učiniti, ali bez vrijednih ruku svi ti strojevi su samo skulpture ili predmeti za sakupljanje prašine.