srijeda, 10. lipnja 2009.

Višnje :)

I nisam mislila pisati o višnjama, ali.... mislim da i one zaslužuju svoje mjesto jer ih svi volimo, a koliko ima u njima vrijenosti koje nose zdravlje moglo bi se puno pisati.

Prošlu subotu sam radila džem od višanja sa dodatkom. Nisu bile sasvim zrele pa sam samo nešto zrelih plodova pobrala i iskoristila.

Džem od višanja :

višnje sam čistila od koštica kidajući na 4 dijela
(količinu sam malo prognječila)
stavila sam višnje u posudu za mjerenje i kad je u posudi bilo 8 dcl
naribala sam malo jabuka i dodala u mjernu posudu još 2 dcl

u 1 l mase dodajem 1 sredstvo za želiranje (stavljam želin)
vanili šećer
koji klinčić
70 dkg šećera (ili po želji do 1 kg)
kuha se po uputstvu na sredstvu za želiranje
od te mase dobiju se 2 staklenke džema.

Ove subote ću raditi sirup od višanja:

1 kg višanja
800 gr šećera

Višnje očistiti od peteljki i koštica. Na očišćene višnje dodati 200 gr šećera - izmiješati i ostaviti do drugog dana da pusti sok. Obično kupim u ljekarni veliku sterilnu gazu /ako je nemam u prvoj pomoći u autu :)/ u koju drugi dan stavim te višnje i maksimalno cijedim. U taj sok dodam ostatak šećera.
Izmiješani sok sa šećerom se prokuha 5 minuta. Na kraju se obere pjena i vruči sok ulijeva u vruče boce i odmah zatvara.

Ništa u mojem domu od višanja ne stoji duže od par mjeseci dok se ne popije ili pojede iako po kuharicama može trajati godinu pa i više.

U rijetkim slučajevima ako imam viška višanja, a to je danas teško jer se višnje stavljaju u ledenicu za kolače radim i liker od višanje:

2 kg višanja
1 kg šećera
1 l rakije

Oprane i osušene višnje se slažu u veliku staklenku. Svaki red višanja posipava se šećerom. Na kraju se sve zalije rakijom i ostavi 4 - 6 tjedana na suncu. Nakon stajanja na suncu liker se procijedi u boce i spremi na hladno mjesto. Ako se u bocama stvori talog, nakon 2 - 3 dana ponovo pretočite.

3 komentara:

  1. Moj ujak je imao 60 stabala, smucile mi se visnje jedno vreme, ali kad ih nije bilo, nedostajale su mi. Sad ima novi zasad, bice.
    Sve sam i ja pravila i uzivala, najlepsi je sirup i slatko, kiselkasto osvezava, a i liker sam prvila, sjajan je.
    Bravo, draga, sjajna si domacica.

    OdgovoriIzbriši
  2. Kod mene još nema lijepih višanja...a svake godine pravim višnjevaču...obožavam je....
    Pogledaj ovaj blog...
    http://vojvodjanskakuhinja.blogspot.com/
    Lijep poz i pusa
    Phoenix

    OdgovoriIzbriši
  3. Draga Nena nisam baš sjajna - jednostavno želim da se u obitelji ne prestane sa lijepim običajima spremanja hrane kao što su to radili naši stari. A osim toga teglica džema koja košta kod nas 8 - 10 kn sigurno nije nešto što ima u sebi voća i prirodni šećer - mislim da je to samo aromatizirana kemija.

    Višnjevača je odlična, ali imam niži tlak pa mi po višnjevači još pada :( i zato sve osim čaše crnog vina samo gledam!
    vojvodjanskakuhinja - moja prabaka Mađarica - živjela je u Vojvodini i tako me vračaš s blogom na korjene :) baš ti hvala!

    OdgovoriIzbriši